Transformēšanās no personāla vadītāja par personāla līderi / Daces Boles raksts

Transformēšanās no personāla vadītāja par personāla līderi / Daces Boles raksts

Esošajā laikmetā būt par personāla vadītāju ir pamatīgs izaicinājums. Ir jāspēj būt tik elastīgam, lai to, ko radīji tikai vēl vakar, jau šodien Tu būtu gatavs pielāgot citiem apstākļiem. Varētu jau mēģināt radīt ko tādu, kas derētu visam un vienmēr, bet kā zināms, kas der visam neder nekam! Tieši tādā labirintā atrodas personāla vadītājs!

Ja paraugāmies uz personāla vadības vēsturisko aspektu, jeb izcelsmi, tad pašos pirmsākumos personāla cilvēks veica starpnieka un ziņneša funkciju starp uzņēmuma īpašnieku un darbiniekiem. Varētu teikt, ka personāla cilvēks bija tāds kā pastnieks. Šobrīd mūsdienīgs uzņēmums sagaida transformēšanos no personāla vadītāja nu jau par personāla līderi. Kas ir līderis?

Manā izpratnē līderis, pirmkārt, ir cilvēks, kurš spēj pozitīvi iedvesmot, izaicināt, mudināt sevi, kā arī rūpēties pats par sevi. Ja mēs nespējam ar to tikt galā, aktivizēt savu personīgo radošo enerģiju, būt veseli, aktīvi un interesanti, tad rodas šaubas, vai kāds cits mums sekos un mēs spēsim mudināt uz izaugsmi plašāku cilvēku loku. Caur sevi mēs rodam pieredzi, stāstus par tiem un veidojās plašs redzesloks.

Esmu saskārusies ar situācijām, kad personāla vadītāja nespēja ieviest kādus projektus, vai nespēja “izsisties” līdz valdei, vai nespēja ieviest inovācijas tiek norakstīta uz dažādiem ārējiem faktoriem un šķēršļiem. Atsevišķos gadījumos tā tas arī ir. Tomēr daļa ir saistīta ar to, ka kritiski jāpaskatās uz sevi no malas un jāuzdod godīgs jautājums – vai es esmu vadītājs vai līderis? Tikpat godīgi būtu arī jāatbild...

Ja atbilde ir - es esmu līderis, tad droši varu apgalvot, ka iepriekš minētie faktori ir nevis šķēršļi, bet nu jau tikai daži soļi līdz mērķim! Savukārt, ja atbilde ir - es esmu vadītājs, tad jātop vispirms par līderi pašam sev. Mazliet pacietības un NEspējas transformēsies IEspējās!

Otrkārt, ir jārūpējās par personāla vadības funkcijām, kā spēcīgu iekšējo zīmolu. Te nu ir svarīgi visi zīmolam raksturīgie kritēriji: misija, vīzija, mērķis, reklāma, vērtības, patērētāja analīze un attiecības. Lai līderis sasniegtu augstus rezultātus, arī latiņa prasībās pret sevi jāuzliek gana augstu.

Treškārt, par līderi gan piedzimst, gan par tādu var kļūt, BET nozīmīga loma tajā vai mēs esam/neesam, vai kļūsim/nekļūsim līderi ir bērnībai. Mans tētis bija lidotājs izmēģinātājs un viņa sapnis bija, lai es kļūtu par pirmo Latvijas sievieti kosmonauti. Man bez mitas tika uzsvērts, ka es tikšu ievērota caur to, ko būšu paveikusi, par to, ka būšu unikāla, jo tapšu par pirmo latvieti kosmosā, par to, ka man tas ir pa spēkam. Kļūt par kosmonauti man, protams, neizdevās un es esmu gana priecīga par to, bet tas, kā tētis mani pārliecināja, ka es to spēju, atstājis uz mani šķiet, ka pozitīvu iespaidu!

Ja esi dzimis līderis, tas jau noteikti ir ticis pamanīts. Ja par līderi jākļūst, tad būtu vērtīgi aizdomāties, vai Tu patiesi to vēlies un vai Tev to vajag.

Pats galvenais ir katram atrast savu īsto lomu dzīvē un būt tur, kur esam kādam noderīgi un svarīgi, lai varam izbaudīt dziļu gandarījumu par saviem sasniegumiem! Ja līderība tajā iederas, tad kāpēc gan ne...

Dace Bole - personāla vadības eksperte ar 20 gadu praktisko pieredzi. Vērtībās orientētas personāla vadības sistēmas modeļa autore.