Manuprāt, nav nekā skaistāka par vārdnīcu - Inta Urbanoviča

Manuprāt, nav nekā skaistāka par vārdnīcu - Inta Urbanoviča

Latviešu valoda ir ļoti skaista, bagāta un pašpietiekama valoda. Straujā attīstība, ko mēs varam vērot 20. gadsimta beigās un 21. gadsimta sākumā ir pats labākais, kas ar valodu var notikt.

Formālā valoda – kurā vairāk koncentrējas tie izteiksmes līdzekļi, kurus mēs lietojam lietišķajā vidē un zinātniskajā vidē. Pretī tam ir ikdienišķā jeb neformālā valoda, kurā, savukārt,  koncentrējas tie izteiksmes līdzekļi, kurus mēs izmantojam sarunvalodā, kas ir saistīts arī ar dialektu iespējām un sociālajiem ierobežojumiem.

Termins ir labs, ja tas nerada emocijas, bet palīdz man uztvert jēdzienu. Domāsim par šiem svešajiem vārdiem arī no subjektīvā viedokļa – man patīk, man nepatīk un kā es to izjūtu. Tad jau tālāk tauta – lietotāji izlems vajag vai nevajag. Paies 10 gadi un tad redzēsim būs tas vārds vārdnīcā vai mēs jau būsim izdomājuši ko citu.

Manuprāt, nav nekā skaistāka par vārdnīcu. Vārdnīcas nav viena cilvēka veidojumi, vārdnīcas ir materiāls, kurš ir apstrādāts ilgstoši, kurā var redzēt gan mūsu valodas tradīcijas, gan valodas normas, gan dažādus ieteikumus. Vārdnīcā var atrast daudz labas informācijas ne tikai par vārdu un vārda nozīmi, bet arī par vārda pareizrakstību, par frazioloģiju – kā vārdu vajadzētu lietot, par stilistiskajām niansēm.