Dace Bole izdevusi grāmatu ”Kā panākt darbinieku uzplaukumu”

Dace Bole izdevusi grāmatu ”Kā panākt darbinieku uzplaukumu”

Mūsu trenere un ekonomikas un vadības zinātnes doktore Dace Bole izdevusi grāmatu ”Kā panākt darbinieku uzplaukumu”. Šis darbs sasaucas ar Daces kursu ''Darbinieka uzplaukums. Vērtībās orientēta personāla vadības metode'', ko viņa piedāvā TRIVIUMS klientiem un tagad būs pieejams kā labs papildinājums tam.

Lai noskaidrotu, kā radās ideja par grāmatu un kāds ir mērķis, izdodot grāmatu, Dace sniedza atbildes uz pāris jautājumiem.

Kā radās ideja par grāmatu?
Radās brīnišķa iespēja izdot manis aizstāvētās disertācijas monogrāfiju. Uzreiz ķēros pie darba, jo šādu iespēju nedrīkstēju palaist garām. Vēlējos arī gūt pieredzi, kā tas ir, kad kāda tev svarīga informācija “jāietērpj” grāmatas formātā. Pateicos par sadarbības iespēju BA Turība un Eiropas līdzfinansējumam par atbalstu.

Ar kādu mērķi grāmata tika radīta?
Mana disertācija nebija viegli lasāma. Tajā ir pamatīgi jāiedziļinās, lai izprastu būtību. Daudz sarežģītu terminu un komplicētas shēmas. Tajā pat laikā, radītais sistēmas modelis ir vienkāršs, saprotams un, pats galvenais, ieviešams jebkurā uzņēmumā. Es vēlējos, lai katrs, kurš šo grāmatu lasa, iegūtu konkrētu “instrukciju”, kādā veidā ir iespēja panākt darbinieku uzplaukumu, savu personīgo uzplaukumu un, iespējams, arī veicināt uzplaukumu savā ģimenē.

Vairāk par Daces grāmatas tēmas aktualitāti

Mūsdienās izdevumi veselības uzlabošanai turpina pieaugt: vidēji Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) valstu veselības izdevumi palielinājušies no 5 % 1970. gadā līdz 9 % 2010. gadā. Latvijas Veselības ministrijas izstrādātās Sabiedrības veselības pamatnostādņu viens no izvirzītajiem apakšmērķiem ir veselīgas un drošas dzīves un darba vides veicināšana, traumatisma un mirstības no ārējiem nāves cēloņiem samazināšana. Tradicionāli arodveselības aizsardzības mērķis ir riska faktori darba vietās un to negatīvās ietekmes uz veselību noteikšana un mazināšana: ir veikti pētījumi par arodveselības problēmu atklāšanu un pārvaldību. Mūsdienīga arodveselības prakse pieprasa integrētu pieeju, kas veicina labklājību.

Arī Latvijā nav pietiekami zinātnisku pētījumu par ietekmēm, kurām darbinieks ir pakļauts darba laikā – apkārtējās vides faktori, darba vides kvalitāte, iedzimtība, dzīvesveida paradumi u.c. Iemesls, kāpēc uzņēmumi ne vienmēr investē līdzekļus veselībā, ir tas, ka ir grūti pierādīt fundamentālas attiecības starp veselību un uzņēmējdarbību.

Ir jāatrod saskares punkti starp darba vidi un veselības veicināšanu. Garīgā neveselība ietekmē darbinieku vidēji par 10 nedēļām ilgāk nekā fiziskās veselības problēmas un rada ilglaicīgāku darbinieku prombūtni. Šie faktori rosina pievērst uzmanību un ieviest konkrētas rīcības darbinieku garīgās labklājības veicināšanai. Laba veselība ir ekonomiski izdevīgāka gan uzņēmumam, gan sabiedrībai kopumā.

Darbinieku garīgo labklājību ievērojami ietekmē vērtīborientētas personāla vadības sistēma, kuras piemērošana uzņēmumā veicina to konkurētspēju. Vērtīborientēta personāla vadības sistēma un tās modelis var tikt pielāgoti un izmantoti jebkurā uzņēmumā, kas to vēlas, un tādējādi dod iespēju pievērst sabiedrisko domu garīgās labklājības lomas aktualizēšanai.