5 jautājumi Intai Urbanovičai

5 jautājumi Intai Urbanovičai

1. Kas tu esi?

Mums katram ir daudzas dzīves lomas, kas jāizdzīvo. “Triviumā” mana loma ir saistīta ar jautājumiem par latviešu lietišķo valodu, tātad šajā vidē es esmu latviešu valodas slavinātāja un dažkārt arī kritizētāja.

2. Grāmata, ko citiem iesaki izlasīt – kāpēc?

Manā grāmatplauktā ir daudz interesantu, aizraujošu grāmatu, tomēr starp tām ir atrodama viena grāmatu grāmata, kura man palīdz gan skumjos un pelēcīgos, gan priecīgos un krāsainos brīžos – I. Ziedoņa “Epifānijas”. Tā ir grāmata bez laika, varas, emociju un iztēles robežām.

3. TEDx runa, ko iesaki noskatīties – kāpēc? 

Grūti izcelt kādu runu, jo man vairāk patīk vērot runāšanas procesu – ir tik interesanti pētīt un analizēt, kā cilvēki atklāj savus stāstus, savu pieredzi, savas emocijas, savas zināšanas un arī nezināšanu. Nav pat tik svarīgi, KO stāsta, bet KĀ to dara, un no šāda viedokļa katrs runātājs ir īpašs.

4. Kas tevi iedvesmo un dod enerģiju?

Pirmkārt, mani tuvie un mīļie, otrkārt, Latvijas daba, treškārt, mani klausītāji. Viss, kas ir tepat rokas stiepiena attālumā un sastopams ik dienu.

5. Kāpēc tevi interesē lietišķā valoda vai latviešu valoda?

Valoda ir pats skaistākais, interesantākais un sarežģītākais sabiedrības fenomens. Mēs bez valodas nevaram iztikt – tā izveido mūsu dzīves ietvaru un nosaka mūsu pasaules uztveri. Savukārt lietišķā valoda ir moderna cilvēka ekonomiskais, politiskais, filozofiskais, sociālais, kulturālais dzīvespratības mērs. Es nevaru iedomāties, ka kaut kas varētu būt interesantāks par valodas pētniecību.

Vairāk par Intas Urbanovičas profesionālo pieredzi lasi ŠEIT