5 jautājumi Edgaram Lapiņam

5 jautājumi Edgaram Lapiņam

1. Kas tu esi?

Stratēģis, skeptiķis un skrējējs.

No ambiciozu startupu inovatīviem biznesa modeļiem, līdz lielu organizāciju operacionālai efektivitātei un pārmaiņu vadībai; mani vienmēr interesējuši stratēģijas jautājumi. Milzīgs prieks, ka pēdējos 5 gados bijusi iespēja strādāt gan ar vairākiem veiksmīgiem Baltijas startupiem, gan ar vairāku pasaules Top 100 zīmolu stratēģijām.

Par skepticismu un kritisko domāšanu un skriešanu - zemāk.

2. Grāmata, ko citiem iesaki izlasīt – kāpēc?

Superforecasting: The Art and Science of Prediction.

Iedomājieties Daniela Kānemāna Thinking, Fast and Slow, tikai krietni vieglāk lasāmu, aizraujošāku un ar daudz piemēriem no mūsdienu pasaules un biznesa vides. Šī ir, manupāt, labākā biznesa literatūras grāmata, kas balstīta uz praktiskiem piemēriem. Tajā analizētas daudzas būtiskas individuālās un organizāciju pieļautās kļūdas lēmumu pieņemšanā. Grāmatu sarakstījis prestižās Pensilvānijas universitātes biznesa vadības profesors Filips Tetloks, kurš jau daudzus gadus ar praktiskiem eksperiementiem pēta, kā sekmēt pareizus spriedumus par nākotni nepilnīgas informācijas apstākļos. Citiem vārdiem, kritiski domāt par nākotni.

3. TEDx runa, ko iesaki noskatīties – kāpēc?

Kā izklausīties gudram savā TED runā, jeb prezentāciju prasmju meistarklase ar meistarīgu humoru. Burvīgi ilustrē, kā seklas lietas var pasniegt, lai izklausītos gudri. Cilvēki uz to uzķeras; it sevišķi, ja nav bijis apzināta kritiskās domāšanas un argumentācijas treniņa.

4. Kas tevi iedvesmo un dod enerģiju?

Skriešana. Garie skrējieni ir kā meditācija, un skriešana ir veļas mašīna prātam. Tā veido kā fizisku, tā garīgu noturību. Es regulāri skrienu gandrīz 10 gadus, un 6-7 gadus piedalos ultramaratonos. Plānošanas prasmes un neatlaidība, lai saplānotu un realizētu treniņus, kas nepieciešami, lai sacensībās izturētu un izbaudītu, piemēram, 15h skrējienu bez apstājas, labi pārnesas uz noturību un veiktspēju citās dzīves jomās. Varu arī teikt, ka skriešana ir izglābusi man dzīvību, šo stāstu zina mani draugi. Visbeidzot, ultraskrējēju kopiena ir sirsnīgākie, gaišākie cilvēki pasaulē, it sevišķi pie mums, Latvijā.

5. Kāpēc tevi interesē kritiskā domāšana?

Es vēlos dzīvot Latvijā, kurā lēmumi tiek pieņemti, balstoties uz spēcīgiem, pamatotiem argumentiem, nevis čuju, ņuhu un poņu, māņticību, maģisku domāšanu un citiem nepamatotiem uzskatiem. Es vēlos, lai mani bērni dzīvotu valstī, kurā cilvēki nemirst no vēža, jo uzticējušies alternatīvajai medicīnai; lai valsts finansiāli neatbalstītu māņticības vai pesteļus; lai politika sekotu pierādījumiem, nevis otrādi; lai Latvijā cilvēki nemaksātu naudu šarlatāniem, kuri apzināti vai neapzināti cilvēkiem melo; lai organizācijās vadītāji lēmumus pieņem, balstoties uz datiem, nevis sajūtām. Nav cita domāšanas veida, kas šādos jautājumos spēj palīdzēt labāk, kā zinātniskais skepticisms. Pirms mazliet vairāk kā 10 gadiem man paveicās un trāpīju foršu cilvēku, domubiedru un nu jau draugu grupā, ar kuriem kopā Latvijā aizsākām zinātniskā skepticisma kustību. Kopš tā laika izdevies popularizēt zinātni un kritisko domāšanu desmitiem tūkstošu cilvēku, sekmēt precīzāku zinātnes attēlošanu Latvijas medijos, kā arī daudz ko iemācīties no jaudīgiem akadēmiķiem un citiem skeptiķiem.

Vairāk par Edgara Lapiņa profesionālo pieredzi lasi ŠEIT